Tarantino Magyarország

FILMKRITIKA: Pieces of a Woman

2021. január 12. - TarantinoMagyarország

Töredékek egy gyászoló anya életéből.404254.jpg

Ismét kritika, ismét nem Tarantino, de azt hiszem ezek nem azok az idők, mikor válogathatunk. Miért is tennénk, ha olyan filmek érhetőek el, mint Mundruczó Kornél új filmje, a Pieces of a Woman.

Gyász. Mindenki számára mást jelent ez a szó, mégis könnyedén megértjük, mit érez egy embertársunk, mikor veszteség éri őt. Mundruczó Kornél és Wéber Kata ezt az érzést ragadták meg és csomagolták egy 126 perces köntösbe, oly mellbevágóan őszinte módon, amilyenre talán még nem is volt példa a filmtörténelem során.

A film főszereplői, Martha (Vanessa Kirby) és Sean (Shia LaBeouf) első gyermeküket várják. A pár kémiája már az első pillanattól furcsának hat, szinte szöges ellentétei egymásnak. Kisebb alapozás után megtudjuk, a pár úgy döntött, kórházi szülés helyett otthon szeretnék világra hozni babájukat, egy dúla segítségével. A szülés tragédiába fullad, a gyermek csak néhány percet él anyja karjaiban. Rendhagyó első fél óra, ami teljesen kifacsarja a néző érzelmeit.

poaw_011120_00079.jpg

A film hátralévő részében Martha gyászának különböző lépcsőfokait láthatjuk, ahogy férje és családja nyomása alatt próbál megbékélni gyermeke elvesztésével. A folyamat érzelmi adagolása rendkívül összeszedett módon mutatja be egy "nő darabjait", egész hónapok telnek el a bemutatott napok között, melyek így nem is teljesen történetként hatnak, sokkal inkább az emberi lélek különböző állapotainak bemutatásaként.

Vanessa Kirby finom színészi játéka azonnal átragasztja a nézőre filmbéli gyász érzetét, olyan minőségben, amely (szerintem) az Oscar-díjátadón sem fog eredmény nélkül maradni. Ami Shia LaBeouf apa karakterét illeti, teljesen helyénvaló, azonban a címből is kiindulva (Pieces of a WOMAN) kissé háttérbe szorul, elveszik a film lezárásához közeledve. Ez nem feltétlen baj, sőt, kifejezetten üdítő érzés ilyen kiváló és ilyen feminin filmet látni manapság.

pieces-of-a-woman.jpg

Szeretném megemlíteni Benjamin Loeb (Mandy: a bosszú kultusza) hidegrázós felvételeit, melyek önmagukban hordozzák a gyász puszta érzetét, csakúgy, mint Howard Shore (A Gyűrűk Ura) zseniális zenei darabjai.

A Pieces of a Woman valószínűleg nem az a film, amire 2021 elején szükségünk volt, és (sajnos) nem is fogják annyian látni, mint kellene, de bőven van miért büszkének lennünk, ha ezt a filmet és hazánkat egy lapon említik majd a közeljövőben. Mundruczó Kornél filmje az emberi veszteségről páratlan alkotás, mely talán még a "legerősebbekből" is kicsordít egy könnycseppet.

 

Történet: 5/5

Karakterek: 4/5

Alakítások: 5/5

Operatőri munka: 5/5

Színhelyek/Díszletek: 4/5

Zene: 5/5

 

Írta: Peti

Ha szeretnétek még hasonló jellegű híreket és kritikákat olvasni, kövessetek be minket Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarantinomagyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5316385382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása